...sanoi mummo lumessa. Edellisen kirjoituksen jälkeen päätin aktivoitua. Soitinpa siis yksityiselle klinikalle ja tilasin ensikäyntiajan. Haluan tietää, millä mielin lääkäri siellä on: suositteleeko siirtymistä suoraan luovutettuihin munasoluihin vai onko minussa vielä jotain yrittämisen arvoista. Julkisen polin kuviothan ovat vielä auki, mutta pelataan nyt molemmissa päissä. Julkisella puolella voidaan lyödä jarrut pohjaan hyvinkin nopeasti ja varoittamatta, ja toisaalta siellä ollaan kieltäydytty pitkästä hoitokaavasta eikä siellä tehdä ollenkaan luovutettujen munasolujen hoitoja (tuntemattomien soluilla). 

Soitin myös toiselle yksityiselle lapsettomuusklinikalle ja kyselin luovutettujen munasoluhoitojen hinnoista ja jonoista. Ensimmäisellä klinikalla nimittäin kyseiset hoidot ovat aika paljon kalliimmat (6400-6900e vs. 5000e), mutta jonoa ei kuulemma ole tällä hetkellä ollenkaan. Ensimmäisen klinikan hintoihin kuuluu myös luovuttajan lääkkeet. Toiselle klinikalle soitetun puhelun perustella selvisi, että heidän hintaansa lääkkeet eivät sisälly, mutta muuten ei hintaeron syy oikein valjennut. Paitsi että: halvemmalla klinikalla hoitojono on 1-2 vuotta! Tässä tilanteessa maksan mieluummin tonnin enemmän ja lähden hoitoon heti kuin odotan kaksikin vuotta epävarmaa hoitoa. 

Soitinpa myös julkiselle polille ja tilasin paperit kaikista käynneistäni ja hoidoistani. Paperit sai aika näppärästi ja nivaska saapui perille heti seuraavana päivänä (johan siellä on tullut rampattua!). Papereista saikin taas yhden huolenaiheen itselleen: se hemmetin epämääräinen "joku" vasemmassa munasarjassa, josta tuumorimarkkeritkin keväällä otettiin. Siellä se kummittelee yhden jos toisenkin lääkärin teksteissä (hemmorraaginen kysta, tiiviskaikuinen alue, dermoidi, kalkkeutunut endometrioosi, ikään kuin keltarauhasen jäänne...), ja toiseksi viimeisellä kerralla lääkäri kirjoittaa: "suositellaan kontrollia munasarjamuutoksen vuoksi". Kontrolli, munasarjamuutos... eipä tästä minulle ääneen mainittu. Niin ja hyvät ihmiset, älkää googlettako sanaa "munasarjamuutos", varsinkaan sanalla "sekakaikuinen". Seuraavana aamuna soitin polille kriisipuhelun: pitääkö olla huolissaan, ottavatko lääkärit tämän tosissaan ja seuraako tilannetta kukaan, kun lääkäri vaihtuu joka kerta ja "munasarjamuutos" ei ole ensisijainen käyntieni syy, onko sitä oikeasti katsottu sillä silmällä? Vastannut kätilö jutteli lääkärin kanssa ja soitti takaisin, että ei kuulemma pidä hätäillä, ei kuulemma mitään hengenhätää (kätilö tajusi itsekin valinneen sanansa väärin...). Nyt vaan kuulemma odotellaan kuukautisia ja verikokeissa käyntiä, joihin mentyäni pitää soitella polille niin varaavat minulle käyntiajan, jolloin kai myös  tuomion lisäksi "kontrolloidaan". 

Paitsi että kuukautisia ei enää odotellakaan. Lauantaina aamuyöllä heräsin kuukautiskipuihin ja sieltähän ne luonnolliset menkat taas tulivat, hienosti 17 päivää edellisten jälkeen. Parempi kai tässä tilanteessa kahden viikon kuin kahden kuukauden välein. Huomenna verikokeisiin ja kyllä tämä tästä sitten taas etenee. Niin, ja yksityisen klinikan ensikäynti on tiistaina (saapa ehkä sielläkin mielipiteen "munasarjamuutokseen").