Pienen pään raapimisen jälkeen olen vihdoin saanut jotain tolkkua lisäravinnerepertuaarilleni. Halusin ottaa DHEA:n lisäksi muitakin kikkakolmosia kokeiluun kesän ajaksi, ei se kai mitään haittaakaan tee. Luonteeltanihan olen "hieman" skeptinen eikä minua saa helpolla hurahtamaan minkään valtakunnan aatteisiin, mukaan lukien ruokavaliot ja superfoodit. Siksi tämä(kin) on minulle aika uutta ja joudun opiskelemaan kaiken tiedon erikseen (tai kysymään spiruliina-kananmuna-cocktaileja harrastavalta aviomieheltäni...) En siis vanno selittäväni täällä totuuksia, vaikka siihen tietysti pyrin. Joka tapauksessa, päivittäinen nappiannokseni on nyt muotoutunut seuraavanlaiseksi:

Aamulla:

  • 2 x DHEA 25 mg
  • Minisun raskausmonivitamiini (sisältää: D3 (10 ug), E, B1, B2, B6, B12, B3, Pantoteenihappo, biotiini, foolihappo (400 ug), C-vitamiini (120 mg), Magnesium (150 mg), Rauta, Sinkki, Kupari, Jodi, Seleeni)
  • Omega-3 Vahva (510 mg)

Päivällä:

  • Ubikinoli 200 mg

Illalla:

  • 1 x DHEA 25 mg
  • D-vitamiini 20 ug
  • C-vitamiini 200 mg
  • Folaatti 400 ug
  • Magnesium(sitraatti) 100 mg

---------------------------------------

Pienen googlettelun jälkeen päädyin tilaamaan perinteisen Ubikinonin (coQ10) tilalle yli puolet kalliimpaa Ubikinolia, joka on koentsyymi Q10:n aktiivisin muoto ja samalla yksi vahvimmista antioksidanteista. Ubikinolista ja lapsettomuudesta kannattaa lukea lisää täältä, mutta lyhykäisyydessään ajatus on, että Ubikinoli auttaa soluja toimimaan ja jakautumaan normaalimmin, näin ollen parantaen myös munasolujen laatua.

Foolihappo/folaattiannokseni on yhteenlaskettuna 800 ug. Foolihappo on välttämätön sikiön normaalin kehityksen kannalta, ja raskautta suunnitteleville suositusannostus Suomessa on 400 ug, riskiryhmille jopa 1000-4000 ug. 

Omega-3 rasvahappojen sanotaan mm. tasapainottavan hormonijärjestelmää muiden etujen lisäksi. D3-vitamiinia kannattanee syödä paremman vastustuskyvyn, hormonitasapainon ja luuston terveyden vuoksi, ja C-vitamiini taas on antioksidantti. Magnesiumia tarvitaan mm. stressin sietoon, lihasten ja sydämen toimintaan, väsymyksen torjuntaan. 

---------------------------------------

DHEA-käsitteeseen törmäsin itse asiassa ensimmäisen kerran Kaisa Jaakkolan kirjassa Hormonitasapaino. Siinä mainitaan muun muassa sukupuolihormoneihin liittyen, että stressinhallinta on ensisijaisen tärkeää runsaan DHEA:n tuotannon kannalta, koska riittävä DHEA:n eritys turvaa muiden sukusolujen tuotannon. Kroonisen stressin takia hormonituotanto keskittyy kortisolin tuotantoon sukuhormonien kustannuksella. Täytyy sanoa, että tässä piilee syy siihen, miksi itse toivon DHEA:n parantavan tilannettani: minulla on ollut pidempiä aikakausia, jolloin olen ollut hyvin stressaantunut ja tuntenut käyväni ylikierroksilla. Stressi on jäänyt tavallaan päälle, jolloin pienetkin stressaavat ajatukset aiheuttivat voimakkaan fyysisen aallon. 

Kaisa Jaakkolan Hormonitasapainoa suosittelen kaikille, joita hormonien vaikutus elämään ja elämän vaikutus hormoneihin kiinnostaa! Itsekin vielä joskus haluan toteuttaa Kaisan elämäntapaohjeita... toivottavasti aiemmin kuin myöhemmin, ehkäpä nyt taas kirjan hyllystäni kaivettuani yritän ottaa ohjeita käyttöön yksitellen. Ne käyvät jopa skeptikonkin järkeen :)

-------------------------------------

Viimeisenä vielä teille helposti hurahtaville ;) Natural fertility info -sivustolta löytyy kaikenlaista järkeenkäypää ja -käymätöntä ohjetta luontaista raskautumista parantamaan. Munasarjojen vajaatoimintaa sairastaville suositellaan superfoodeja kuten macaa ja royal jellyä sekä "self fertility massagea", ihan näin pitkälle en kyllä vielä itse kykene (vaikka macaa kyllä sieltä miehen lisäravintokaapista löytyisikin ;)