Kävin tiistaina kohdunulkoisen raskauden jälkitarkastuskäynnillä hormonipoliklinikalla. Sen osalta kaikki hyvin. Lääkäri oli empaattinen, kysyi miten olen toipunut henkisesti ja tsemppasi eteenpäin. Epäonnesta huolimatta raskaus kuitenkin alkoi ja munasolujen laatu vaikuttaa sen takia hyvältä. IVF-suunnitteluaika sovittiin heinäkuun loppuun, punktio elokuun lopulle ja DHEA-kuuri jatkuu edelleen. Ultran perusteella uusi kuukautiskierto ei kuitenkaan ollut vielä käynnistynyt (eikä menkkojakaan ole näkynyt), joten lähdin vielä suoraan lääkäristä verikokeisiin tsekkaamaan hormonitasot.

Sen osalta kaikki ei sitten olekaan hyvin. Lääkäri soitti vastaukset minulle tänään. Raskaushormoni oli negatiivinen niin kuin pitikin. Muut arvot olivatkin sitten päin hevosen peräosastoa. FSH- ja LH-tasot ovat nousseet radikaalisti ja ovat nyt reilusti yli vaihdevuositason, eli munasarjojen toiminta on hiipumassa rajusti (mitä helvettiä?!). FSH on noussut alle puolessa vuodessa neljästätoista 75:teen! (postmenopaussin raja on 40...). LH-arvo oli nyt 41. Kierron vaihe (tai vaiheettomuus) voi vaikuttaa arvoihin jonkun verran, mutta kyllä lääkäri oli näistä selvästi huolissaan. Arvot voidaan ottaa vielä uudelleen jos/kun kierto taas alkaa, mutta ei hyvältä näytä. Tämä ei nyt mene jakeluun: onko minulla siis oikeasti ennenaikainen munasarjojen vajaatoiminta, edelliset arvot eivät olleetkaan vitsi/virhe/luonnonoikku? Olenko oikeasti pakotettu miettimään muita vaihtoehtoja, kannattaako edes enää elätellä toiveita omasta biologisesta lapsesta?

Noh, tilanteen huononemisen takia minulle sitten määrättiin kromosomi-, fragile-X- ja tumavasta-ainetutkimukset, jos perimässä olisi joku selitys näin aikaiselle ja nopealle munasarjojen hiipumiselle. Menen maanantaina verikokeisiin ja tuloksissa kestää noin kuukauden, toivottavasti vastaukset ovat tulleet seuraavaan käyntiin mennessä. Muutoin suunnitelmat eivät (ainakaan vielä) muuttuneet, joten jatkan DHEA:a ja odottelen kuukautisia ja seuraavaa käyntiä. Lääkäri kyllä sanoi että stimulaatiota vielä kokeillaan, mutta keskustelee vielä ylilääkärin kanssa. Valta on heillä... Kaikesta huolimatta haluaisin ainakin vielä kerran yrittää.

Loppukevennyksenä Wikipediasta poimittua: 5 - 10% POF (premature ovarian failure) -potilaista tulee spontaanisti raskaaksi. Kaikkihan on aina mahdollista kunnes ei enää ole.